In 'Het Makerspand' in winkelcentrum de Gaard nodig ik kunstenaars uit om de ruimte als atelier te gebruiken en daag ze uit om via hun werk interactie op te zoeken met de bezoekers van het winkelcentrum.

Sinds februari 2020 werk ik aan het project: het Makerspand. Ik werd gevraagd door van der Vorm vastgoed om een tijdelijke functie te bedenken voor deze leegstaande winkelruimte in winkelcentrum de Gaard, Utrecht. En hoewel het leuk zou zijn geweest om daar zelf actief te zijn, vind ik het nog interessanter om anderen uit te nodigen om de ruimte te gebruiken. Ik nodig jonge kunstenaars uit om een maand lang de ruimte te gebruiken als atelier en hun creatieve praktijk toe te passen in de sociale setting van het winkelcentrum.

De kracht van creatieve makers

Kunstenaars en ontwerpers en alle andere creatieve makers zien overal mogelijkheden in. Door middel van visuele tools en ervaringen weten ze interessante perspectieven op de maatschappij over te brengen op het publiek. Er is echter vaak sprake van een gemiste link met het dagelijks leven. Velen blijven hangen in ‘de kunst bubbel’, terwijl de creatieve kracht juist waardevol is in álle aspecten van de maatschappij. Om deze link te leggen dagen wij deze kunstenaars uit anders na te denken over hun werk door de vraag te stellen: Hoe kan jij je werk inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan winkelcentrum de Gaard en de wijk er omheen?

De kans die leegstand biedt

In een nieuw gerenoveerd winkelcentrum ziet men niet graag een ruimte leegstaan. Het haalt de energie weg uit een normaal bruisende plek, maar dat hoeft niet zo te zijn. Leegstand spreekt namelijk ook ontzettend tot de fantasie; wat zou er allemaal in deze ruimte kunnen komen? Hoe zouden wij er gebruik van maken, en waar hebben de bezoekers écht behoefte aan? In het makerspand kan elke periode een andere creatieve denker zijn of haar invulling er aan geven. Het is merkbaar in het winkelcentrum dat bezoekers er niet alleen heen komen om te kopen, dit kan inmiddels namelijk ook online. Het is een moment voor sociale interactie, om buren tegen te komen en praatjes te maken. Dit is een van de rollen die het makerspand vervult, en in mijn ogen zou dit nog veel meer met leegstand mogen gebeuren. Zo biedt leegstand de kans tot het op laten bloeien van een plek.