Deze maand zal het makerspand worden omgebouwd tot een interactieve ruimtelijke installatie, waarin de bezoeker en de kunstenaar samen de rol van verzamelaar vervullen. De naam is ontleend aan de vijftiende-eeuwse voorloper van het museum, de studiolo . Dit waren privécollecties van allerlei vreemde en bewonderenswaardige objecten, samengebracht om op een tastbare schaal, een microcosmos , een spiegel te vormen voor onze hele wereld, de macrocosmos . Fossielen en edelstenen werden in de tentoonstellingsruimte aan elkaar gekoppeld door kunstwerken die hun verhaal vertelden, en langzaam aan is dit concept veranderd in het museum zoals we dat vandaag de dag kennen.
Maar wat als de wereld om ons heen zich niet meer makkelijk laat vertalen naar een selectie van objecten? Hoe geef je vorm aan een wereld in verandering? Welke kunstwerken vertellen het verhaal van onze samenlevingen, en wie bepaalt dat?

In Studiolo nodigt de kunstenaar je uit om zelf te onderzoeken wat de moeite waard is om tentoongesteld te worden. Voeg zelf een werk toe of maak plannen om de collectie anders te ordenen. Wat staat op een voetstuk, wat is onzichtbaar? Kom binnen, deel je ideeën en talenten, en druk je stempel op deze tijdelijke wunderkammer .

Geschreven door Darius van Riemsdijk